zaterdag 29 oktober 2011

Eerste daagjes Gambia!

Pff blog vertraging blog vertraging, maar we zijn hier ook zoo druk!

Gister hebben we een erg leuke dag gehad, de auto is helemaal opgeruimd, inc de zak aardappels die we bedoeld hadden om de eerste week op te eten.. Ach was de oorzaak van de stank ook weer achterhaald ;-)

Nadat we alles hadden opgeruimd vertrokken we naar Kartung, in het zuiden langs de kust van Gambia. Het is een vrij grote plaats waar we ook hartelijk werden ontvangen. In eerdere jaren is die plek ook de plaats geweest waar de challenge finishte, maar ivm prijzen en ander en oorzaken is dat veranderd naar onze huidige slaapplek, het Lemon Creek hotel. Nu we hebben gezien hoe het er daar uitzag, moeten we ook eerlijk zeggen dat we wel blij zijn met de huidige keuze. Het strand is hier schoner, de toiletten zijn beter evenals de hele look van het hotel eigenlijk. Alleen zijn de prijzen in Kartung beter voor zowel het bier, de frisdranken als de kamers. Ook wel wat waard, maar de luxe hier is goedverdiend na de lange tocht. En voor Nederlandse begrippen is het hier ook zeker niet duur!

Na het feestelijke welkom zijn we gaan voetballen tegen de plaatselijke voetbal ploeg. Dat was een heel festijn! Beidde teams hadden mooie shirts en er werd ook een heuse scheids aangesteld. Het veld bestond uit een mooie zanderige vlakte met hier en daar (hoge) pollen gras die de bal soms een verrassende wending lieten nemen. Hoewel ik als cameraman natuurlijk langs de kant stond om alles vast te leggen, heb ik daar achteraf wel spijt van. Het is met zoveel beeldmateriaal moeilijk om te ontkennen dat we 4-2 verloren hebben, waarbij ons tweede goal uit een penalty kwam waarover ik wel mijn bedenkingen had. Maar niet getreurd de Gambiaanse jongens waren beretrots met hun overwinning en zullen die ongetwijfeld tot lang na ons vertrek hebben gevierd.

Na weer een heerlijke nacht slapen in de luxe van een privĂ© tent gelegen aan het mooiste zwembad van de omringende 150 meter (daarna begint de zee en die vindt ik toch wel net iets mooier..) hebben zowel Gert Jan als ik heerlijk kunnen slapen. We hebben van teams die in het hotel zijn gaan slapen twee tenten gekregen die we goed gebruiken. Het is heerlijk om wat meer ruimte te hebben om al je spullen uit te stallen en niet alles weer in de juiste vakjes terug te proppen nadat je iets kleins hebt moeten pakken. De auto was mooi en werkte prima, maar na 20 dagen overleven heb je echt wel behoefte aan iets meer sta ruimte en wil je ook wel eens op kunnen staan zonder direct je hoofd te stoten tegen het plafond… Daarna gelukkig een heerlijke lunch met scrambled egg, gebakken broodjes en heerlijke verse sap.

Vanmorgen zouden we naar Riders for Health gaan, alles was gepland voor een vertrek om 10u 's ochtends maar het moest weer eens Afrikaans anders zijn! Vandaag was plots uitgeroepen tot de landelijke cleaningday waarop iedereen zijn stoeppie moest vegen en de rommel langs de weg op moest ruimen. Als gevolg daarvan was er ook geen mogelijkheid tot motorisch vervoer op de wegen en konden we tot 1pm lekker luieren. Uiteraard hebben we dat niet gedaan :) We hebben een lange tijd gesproken met een carpenter die voor het hotel stoelen, tafels en andere houten objecten maakt, een erg interessante en intelligente man die ons veel kon vertellen over de geschiedenis en de huidige politieke situatie in Gambia. Er wordt wel eens gezegd dat de beste monoloog een dialoog niet kan evenaren, maar deze man heeft een half uur zo interessant lopen vertellen dat ik denk dat dit weer de uitzondering op de regel moet zijn. Hij wist zoveel en dacht zo goed zelf na, hij zou zelf bijna mee moeten doen aan de aanstaande verkiezingen..

Maar om 1.30pm konden we dan eindelijk vertrekken. Het was niet ver rijden naar Riders en ook daar werden we weer hartelijk ontvangen. Riders is een erg professionele organisatie die 180 verschillende auto's en 180 motoren onderhoud voor medisch transport en ondersteuning in heel Gambia. Erg positief en het red vele levens. In totaal werden vandaag 1 auto's en 7 motoren achter gelaten om hun crew aan te vullen.

Toen we evenlater thuis kwamen hebben we nog heerlijk kunnen genieten van de zee en haar prachtige golven. Wat is de zee hier lekker (afgezien van het vele zeewier dan). Ze zijns vaak manshoog, en als je geluk hebt nog veel hoger. Heerlijk om daar dan in te duiken en vervolgens snel je zwembroek weer omhoog te hijssen voordat je de volgende aan ziet komen. Wat een kracht zit er in zoiets.. Heerlijk!

Nu zo lekker slapen en dan morgenvroeg weer op pad, meer updates volgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten